Låna 3000 utan UC

Det kan när som helst uppkomma ett behov av att utöka sin egen kassa med en mindre summa pengar att ha vid ett inköp eller av någon annan anledning. Eftersom man kan se en generell ökning av behov av mindre lånebelopp hos privatpersoner, har nu allt fler aktörer samlats på lånemarknaden och erbjuder snabblån, smslån och smålån – från mycket små belopp upp till högre summor. En vanlig summa för ett smslån är 3000 kronor, vilket kan kännas som småpotatis. Dock är det viktigt att lägga upp en förnuftig återbetalningsplan så att lånet inte kostar mer än det smakar. Den här sidan ger vägledning om hur det fungerar.

Ferratum

Lån 1

Lånebelopp3000 kr
Löptid1 år
Årsränta29.17 %
Upläggning0
Avi0 kr
Eff. ränta33.40 %
Månadsbetalning:291.24 kr
Total återbetalning:3,494.86 kr
Kreditkostnad:494.86 kr

Lån 2

Lånebelopp3000 kr
Löptid5 år
Årsränta29.17 %
Upläggning0
Avi0 kr
Eff. ränta33.40 %
Månadsbetalning:95.54 kr
Total återbetalning:5,732.18 kr
Kreditkostnad:2,732.18 kr

Jämförelse kostnadsutveckling

Baserat på Lån 1 (Blå linje) och Lån 2 (svart linje) ovan. Här ser du tydligt att du aldrig ska låta dig lockas till att lägga upp lånet på en längre löptid än nödvändigt bara för att få en låg månadsbetalning. Det är nämligen inte på något sätt samma sak som en lägre kostnad och du kan inte komma billigare undan genom att betala av tidigare. Kostnaden för lånet upplagt på fem år är nästan 70 % dyrare redan första året.


Exempel 4: Jämförelse av amortering

Jämförelse av amorteringstakt för ett annuitetslån med 1 respektive 5 års löptid. Blå linjen är tidigare lån upplagt på 1 år. Svart linje är tidigare lån upplagt på 5 år.


Vad betyder detta?

Ökad löptid – ökade kostnader

Om du låter dig bedras av en lång löptid som visserligen innebär en lägre månadskostnad för ett lån om 3000 kronor, kommer du i alla fall i slutänden betala hutlöst mycket mer pengar än om du hade avbetalat lånet på 1 år eller ännu snabbare. Den summa som du till slut kommer att känna av som total kostnad för ett lån på endast några tusenlappar, kommer således att kosta dig nästan dubbelt så mycket om du inte tänker dig för. Du kanske inte funderar närmare på det för stunden, eftersom du för tillfället inte har andra lån i ryggsäcken – men om du tänker realistiskt så är det troligt att du inom en snar framtid kan behöva ta ett annat lån för en renovering, resa eller liknande, vilket medför ytterligare ränta och tillkommande kostnader. Resultatet kan då bli onödiga avgifter som samlas på hög och sätter käppar i hjulen för din ekonomi och din framtida kreditvärdighet.

Begrunda kostnader och avgifter i förväg och jämför

Ett litet lån på 3000 kronor räknas vanligen som smslån och med ett liknande belopp finns det en del långivare som ger låntagaren fördelar om han eller hon avbetalar inom en viss tidsgräns som ofta är mycket kort. Med andra ord kan ett lån på 3000 kronor hos vissa aktörer vara räntefritt om det avbetalas inom exempelvis 2 veckor – därefter stiger kostnaderna. Se även över lånekostnader såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter och liknande och jämför långivare med varandra. Tänk på att välja en aktör med så få extra avgifter som möjligt, till en så fördelaktig effektiv ränta som möjligt. Lägg även på minnet att om du trots allt behöver en längre löptid, är det gynnsamt att ansöka om smålån utan UC, då din kreditupplysning kommer vara osynlig för andra banker och långivare.

Här kan du låna 3000 kr