Så går det till att låna på nätet

Idag är det många privatpersoner och företag som valt att rikta blickarna mot internetaktörernas lånetjänster och produkter istället för att vända sig till en fysisk bank, boka möte och gå igenom villkoren mellan fyra ögon. Anledningen är ofta att det brukar gå snabbare att få sin låneansökan beviljad samt att många lån på nätet inte har krav på säkerhet, vilket listar dem som exempelvis smslån eller snabblån med dagens språkbruk.

Så ansöker du om ett lån på nätet

Att ansöka om lån online är i de flesta fall en mycket enkel process, speciellt om det rör sig om snabblån, smslån och andra typer av smålån utan säkerhet. Långivaren brukar ha en hemsida med ett digitalt ansökningsformulär där du fyller i alla viktiga uppgifter om dig och din situation. Du skickar sedan in ansökan och väntar på svar. Vidare, tar långivaren en sedvanlig kreditupplysning på dig, vilket sker via ett kreditupplysningsinstitut. En kreditupplysning tillkännager personlig info om dig och din ekonomi för långivaren så att denna kan bedöma om du blir godkänd för lånet eller inte. Är det en enskild långivare brukar återkoppling ske inom några minuter till en timme och vänder du dig till en låneförmedlare som samarbetar med flera långivare som ska granska din ansökan, kan det ta uppemot 24 timmar innan alla bud ligger inne.

Räntekostnader

Den gemensamma nämnaren för lån och krediter, är att du blir tvungen att betala en ränta. Räntan sätts ofta individuellt men i vissa fall kan en räntesats inbegripa samtliga låntagare, oavsett personligt ekonomiska förutsättningar, situation och så vidare. Det är också viktigt att påpeka att en ränta antingen kan vara rörlig eller fast. Den fasta räntan känns vanligen säkrast för kunden eftersom den ständigt gäller under hela löptiden, medans den rörliga kan förändras med tiden. Skillnaden är dock att den fasta räntan anges som dyrare, överlag. Sedan september 2018 har ett räntetak införts i Sverige, som inte får överskrida 40 % av referensräntan. Detta har staten beslutat om då många långivare av snabblån och smslån tidigare satt en alldeles för hög ränta som ibland fick låntagare att drabbas av återbetalningsproblem då lånekostnaderna skenade iväg.

Effektiv ränta – vad är det?

Vid ett lån talas det speciellt om den effektiva räntan. Den effektiva räntan innebär samtliga kostnader som omfattas av lånet, det vill säga aviavgifter, uppläggningsavgift och dylikt. Det pekar således på exakt vilka kostnader du kommer att ha för varje återbetalning, i procent.

Återbetalningar

När du tar ett lån måste du självfallet återbetala det, vilket vanligtvis sker månatligen. I vissa fall kan det även förekomma kvartalsvis. Man säger att man amorterar på lånet. Amorteringen är själva avbetalningen och normalt betalas låneamorteringen tillsammans med de räntekostnader och övriga avgifter som kan tänkas uppkomma med lånet, till exempel aviavgifter och liknande.

Lån med eller utan säkerhet

Ett lån kan kräva en säkerhet / borgenär eller inte. Vid bil- och husköp kan lånet i stort sett alltid betecknas som ett lån som erfordrar säkerhet, vilket då är bilen eller huset som står som “pant” om du inte kan återbetala summan. Vid snabblån brukar det inte finnas något krav på vare sig borgenär (någon som borgar för lånet och återbetalar i ditt ställe om det krisar) eller säkerhet i form av ett objekt (hus, bil, båt…). Dock kan det vara värt att ta med en medsökande som ökar lånechanserna, men det brukar vara valfritt.