F.A.Q – Vanliga frågor om lån

Ett låneavtal är en juridiskt bindande handling som kan få stora konsekvenser vid misskötsel. Därför är det väsentligt att förstå vad ett lån medför, d.v.s. vilka rättigheter och skyldigheter du har. Ibland kan det vara svårt att hitta svaren på vissa frågor bland mängden med information som framgår på olika långivares hemsidor. Vi rekommenderar således att du läser igenom frågorna nedan för att försäkra dig om att du är införstådd med hur ett snabblån fungerar samt vad det innebär.

Vilka krav måste uppfyllas för att få låna?

För att bli beviljad ett lån ska följande kriterier uppfyllas:

  • Du är minst 18 år gammal
  • Du har en taxerad inkomst
  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Du har ett svenskt bankkonto
  • Du har ett svenskt mobilnummer
  • Du ska helst inte ha betalningsanmärkningar
  • Du har inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten

Notera dock att kraven kan skilja sig mellan olika långivare.

Hur stora belopp kan jag låna?

Det beror på vilken typ av lån du ansöker om. Ett snabblån lämpar sig bäst för dig som föredrar ett mindre belopp, d.v.s. mellan 1000 och 6000 kronor. En del långivare erbjuder dock snabblån på upp till 25 000 kronor. Visst förekommer det även högre summor men ju högre belopp – desto mindre likheter med ett snabblån.

Definitionen av en högkostnadskredit är en ett lån med en effektiv ränta över 30%. Räntan får inte överstiga 40% (referensräntan inkluderad). Kostnaderna för en högkostnadskredit får aldrig överstiga 100% av lånebeloppet med alla räntor och avgifter inräknade.

Hur snabbt kan jag erhålla lånet?

Fördelen med snabblån är just den snabba utbetalningen, som ofta sker redan några minuter efter att en låneansökan beviljats. Exakt hur snabbt det går beror på långivaren, men om du har ett konto i samma bank som denna kan pengarna finnas på ditt konto efter en kvart.

Vad är skillnaden mellan snabblån, sms-lån och mikrolån?

Samtliga lån är snabblån, vilket innebär att både ansökningsprocessen och utbetalningen av lånet sker snabbt. Orden används ofta synonymt eftersom låneformerna är i princip identiska. Många långivare använder synonymer mest för att fånga upp potentiella kunder via sökmotorerna ifall folk söker på mer ovanliga benämningar än smslån och snabblån. Därför kan vissa webbplatser se ganska förvirrande ut då långivaren skapar 5-10 sidor med likartat innehåll men anpassat för de olika orden. En dag förstår även dessa att det inte är så det fungerar…

Vad är skillnaden mellan ett snabblån och ett privatlån?

De mest påtagliga skillnaderna mellan ett snabblån och ett privatlån är lånebeloppet, räntan och återbetalningstiden. Snabblån erbjuder betydligt lägre lånebelopp än privatlån och kräver dessutom mycket högre ränta. Det är en konsekvens av att lånet generellt ska återbetalas inom en till tre månader. Ett privatlån kan ligga på flera hundratusen kronor och återbetalas under tio år eller mer.

Kan jag låna under helgen?

Eftersom flertalet låneansökningar sker digitalt är du välkommen att ansöka om lån när du vill. För att dessutom erhålla lånet under en helgdag måste du välja en långivare som har öppet under helgen och använder samma bank som du. Det är också rekommenderat att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt för att den ska hinna behandlas i tid.

Kan jag låna trots betalningsanmärkningar?

Ja, i dagsläget finns det många lån- och kreditgivare som accepterar betalningsanmärkningar. En del företag har till och med specialiserat sig på just den typen av lån, så om du har en sund ekonomi idag behöver tidigare problem inte utgöra något hinder. Om du däremot har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten finns det ingen möjlighet att bli beviljad ett snabblån.

Kan jag låna utan en fast årsinkomst?

De allra flesta långivare kräver en fast inkomst, även om den utgörs av studiemedel, a-kassa eller pension. Det finns dock företag som även lånar ut till konsumenter utan någon deklarerad inkomst, men då brukar det finnas särskilda krav för att få låna. Dessutom finns det långivare som inte begär mer än 50.000 kr i årsinkomst, vilket de allra flesta svenskar faktiskt har.

Kan ett lån påverka min kreditvärdighet?

Absolut. Till vilken grad din kreditvärdighet påverkas beror på kreditupplysningen samt din egen ekonomiska situation. Alla låntagare är skyldiga att begära kreditupplysningar på potentiella kunder för att kontrollera huruvida det finns tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att återbetala lånet enligt avtal. När en sådan upplysning sker via UC blir informationen synlig även för andra parter, som kan tolka din låneansökan som en oförmåga att försörja dig på din inkomst. Ju fler lån du ansöker om, desto mer kan din kreditvärdighet sjunka. det är därför UtanUc.com fokuserar på just lån utan UC.

Är det rekommenderat att ansöka om snabblån?

När du väljer ett snabblån bör du räkna med en hög ränta och kort återbetalningstid. Möjligheten att skjuta upp betalningen är ofta begränsad, så det är viktigt att kunna återbetala lånet i tid. Ett snabblån kan vara ett utmärkt alternativ i oväntade situationer som fordrar snabb betalning, men det kan också medföra ekonomiska problem om betalningen inte sköts ordentligt. Därför rekommenderas snabblån enbart efter att du granskat din ekonomi noggrant och försäkrat dig om att du har en odiskutabel betalningsförmåga.